Οι 10 σημαντικότερες ρήσεις του Σωκράτη

 

Πάτρα, 2/10/2015

Γράφει ο Νίκος Στραβοπόδης (Ιστορικός/Πολιτικός ερευνητής)

Μια σημαντική παρατήρηση του Σωκράτη είναι ότι δεν μπορούμε ως προσωπικότητες - εκτός λίγων εξαιρέσεων και εξαιρετικών περιπτώσεων - να διδάξουμε προσφέροντας σημαντικές γνώσεις και ουσιαστικά να φωτίσουμε τους άλλους ανθρώπους. Όσο μεγάλη προσπάθεια και αν καταβάλλουμε, εν τέλει το ποιο σύνηθες είναι να λάβουμε από το ακροατήριο είτε την μερική αποδοχή, είτε ποιο συχνά την παρεξήγηση, την απαξίωση, την οργή, την διαφωνία, κτλ. Το μόνο που ίσως μπορούμε να πετύχουμε είναι να προκαλέσουμε τους άλλους ανθρώπους να σκεφτούν. Να τους βοηθήσουμε δηλαδή να Αφυπνισθούν και να Αντιληφθούν για να νικήσουν την Αντινόηση μέχρι ασφαλώς του επιπέδου που οι ίδιοι μπορούν νοητικά και πνευματικά να αγγίξουν. Η Φώτιση των ανθρώπων άλλωστε αποτελεί πρωταρχικό έργο του Αγίου Πνεύματος !

Παρακάτω οι 10 από τις σημαντικότερες ρήσεις του Σωκράτη.

1. Μην υποκρίνεσαι στην κοινωνία αλλά να είσαι ο εαυτός σου !

«Ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις με την τιμή στον κόσμο, είναι να είσαι στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεσαι και εάν παρατηρήσεις, θα δεις ότι όλες οι ανθρώπινες αρετές αυξάνουν και ενισχύονται με την πρακτική»

2. Διάβασε τα σημαντικά γραπτά άλλων ανθρώπων για να βελτιώσεις τον εαυτό σου.

«Βελτίωσε τον εαυτό σου διαβάζοντας τα γραπτά άλλων σημαντικών ανδρών, έτσι ώστε να κερδίσεις εύκολα αυτό που οι άλλοι έχουν κοπιάσει σκληρά»

3. Η αρετή συνήθως δεν προέρχεται από τα χρήματα και τον πλούτο.

«Δεν κάνω τίποτα, αλλά θα προσπαθήσω να σας πείσω, νέους ή ηλικιωμένους, να μην σκέφτεστε αυτά που κατέχετε, αλλά και κυρίως να φροντίσετε για την μεγαλύτερη βελτίωση της ψυχής. Η αρετή δεν φτιάχνεται από τα χρήματα, αλλά ότι από την αρετή έρχονται τα χρήματα. Αυτή είναι η διδασκαλία μου, και αν αυτό είναι δόγμα που διαφθείρει τη νεολαία, είμαι ένας κακός άνθρωπος»

4. Σοφία είναι να αναγνωρίζεις πόσα λίγα γνωρίζεις μπρος στην απόλυτη Θεική Παντογνωσία !

«Είμαι ο σοφότερος ζωντανός άνθρωπος, γιατί γνωρίζω ένα πράγμα, και αυτό είναι ότι δεν γνωρίζω τίποτα»

«Είμαι κάπως σοφότερος κατά τούτο μόνο, πως εγώ τουλάχιστον δεν νομίζω ότι ξέρω εκείνα που δεν ξέρω»

«Η αληθινή σοφία έρχεται στον καθένα μας όταν συνειδητοποιήσουμε πόσο λίγα γνωρίζουμε για την ζωή, τους εαυτούς μας και τον κόσμο γύρω μας»

5. Εάν επιθυμείς να αλλάξεις τον κόσμο, θα πρέπει πρώτα να αλλάξεις τον εαυτό σου !

«Εκείνος που θέλει να ταρακουνήσει τον κόσμο, ας ταρακουνήσει πρώτα τον εαυτό του»

«Να θυμάσαι ότι δεν υπάρχει τίποτα σταθερό στις ανθρώπινες καταστάσεις. Ως εκ τούτου, απέφυγε τον αδικαιολόγητο ενθουσιασμό στην ευημερία, ή την αδικαιολόγητη στεναχώρια στις αντιξοότητες»

6. Να Ζείς και να τρέφεσαι ως Άνθρωπος και όχι ως κοινό θηλαστικό !

«Άνθρωποι χωρίς αξία ζουν μόνο για να τρώνε και να πίνουν. Οι άνθρωποι με αξία, τρώνε και πίνουν μόνο για να ζήσουν»

7. Να μιλάς με Σύνεση και Ψυχραιμία !

«Οι λάθος λέξεις δεν είναι μόνο βλαβερές, αλλά μολύνουν και με κακία και την ψυχή σου»

8. Πλούσιος είσαι όταν κατανοείς ότι ήδη έχεις αρκετά ωφέλιμα αγαθά !

«Είναι πλουσιότερος αυτός που είναι ικανοποιημένος με το λιγότερο. Η ικανοποίηση είναι ο φυσικός πλούτος, η πολυτέλεια είναι τεχνητή φτώχεια»

9. Αναζητείστε και Ερευνείστε την Αλήθεια. Λάβετε ουσιαστικές Γνώσεις !

«Η αναζήτηση, είναι η αρχή της σοφίας»

10. Μην σε αποτρέπει ο φόβος του θανάτου από μια Ζωή με Νόημα και Αξία. Ζήσε και Δράσε χωρίς φόβο με βάση το Δίκαιο, τις Αρχές και τις πατροπαράδοτες Αξίες !

Ο θάνατος είναι φυσικό γεγονός που θα προκύψει - αργά ή γρήγορα - σε όλους τους ανθρώπους. Κατά τον Σωκράτη ο σκοπός και η αξία της Ζωής μας θα πρέπει να αποτιμάται με βάση τα Έργα, τον Λόγο, την Επιστήμη, την Ποίηση και τα Γραπτά, την Κοινωνική προσφορά και την Φιλανθρωπία, τον Ηρωισμό, την Ανιδιοτέλεια, την μάχη υπέρ Δικαίου και υπέρ Βωμών και Εστιών ... Ασφαλώς ο διάσημος φιλόσοφος θεωρούσε ως ευτελείς αξίες τον ματαιόδοξο πλουτισμό και υλισμό, τον ατομικισμό, την εγωπάθεια, την έλλειψη αρχών και αξιών, την προδοσία, την αναξιοπρέπεια ... Τέλος ο μέγιστος σοφός Σωκράτης, με την σεμνότητα και την ταπεινότητα που τον διέκρινε αναγνώριζε και κοινοποιούσε την ύπαρξη του ενός πανίσχυρου και πανταχού παρόν, Θεού Δημιουργού !

- Μετά την απόφαση του δικαστηρίου ολοκληρώνει την ομιλία του ως εξής:                                                                                

«Αλλά ήρθε η ώρα να πηγαίνουμε, εγώ για τον θάνατο, εσείς δε για τη ζωή. Ποιοι όμως πηγαίνουν προς το καλύτερο από τους δυο μας; Άδηλο σε όλους, μόνον ο Θεός το ξέρει»

Ο Σωκράτης παραδίδει ένα μάθημα αξιών για όλους μας ...

Οι αστείρευτες πηγές της Ελληνικής γραμματείας και η Πίστη στην Αγία Τριάδα είναι ο μαγικός συνδυασμός που ξεκλειδώνει τις πύλες του σκοτεινού σπηλαίου της Λήθης και της Άγνοιας που μας αναφέρει ο Πλάτωνας και της Αντινόησης που μας αναφέρει ο Όμηρος ...

Ζήσε Έντιμα, με Μέτρον Άριστον, Γνώση και Αφύπνιση !!!

Πηγή: enomeno-elliniko-ethnos.webnode.gr