Δημοκρατική "Άνοιξη" στις Η.Π.Α.

Με πάνω από χίλιες συλλήψεις Αμερικανών πολιτών σε δύο εβδομάδες διαδηλώσεων, το δημοκρατικό κίνημα « Δημοκρατική Άνοιξη» έθεσε το επείγον θέμα της κυριαρχίας των πολυεθνικών του χρήματος στην πολιτική των ΗΠΑ, και την επακόλουθη έλλειψη δικαιωμάτων ψήφου για τους απλούς πολίτες.

Οι ηγέτες του κινήματος Brian Becker και η ακτιβίστρια Reitsel  Rye Butler  τονίζουν τις  προοπτικές των διαδηλώσεων που σαρώνουν το αμερικανικό έθνος.

Ο Α. Butler, ένας από τους οργανωτές του κινήματος < Αφύπνιση της Δημοκρατίας >, εξήγησε ότι ο συνασπισμός τους που συμπεριλαμβάνει πάνω από 100 οργανώσεις, πήγε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ για να φέρει στο φως τα εργασιακά θέματα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι και οι ηλικιωμένοι, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

«Περισσότερο από το 90 τοις εκατό του αμερικανικού λαού  φωνάζει  ότι υπάρχουν  πάρα πολλά χρήματα στην πολιτική, και οι φωνές τους δεν εκπροσωπούνται στη δημοκρατία μας», δήλωσε ο Μπάτλερ. «Και αυτός είναι ο λόγος που βλέπετε πολλά από αυτού του είδους κινήματα να  διοργανώνονται για τη δημοκρατία», τόνισε ο ίδιος.

«Πάνω από όλα οι διαδηλώσεις υποκινούνται από την έλλειψη δημοκρατίας στην αμερικανική πολιτική», εξήγησε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η εφημερίδα Washington Post ανέφερε ότι το 41 τοις εκατό των χρημάτων που προέρχονται από δωρεές  στην τρέχουσα προεκλογική εκστρατεία δίνεται από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ.

«Υπάρχει, στην Αμερική ένα αίσθημα ότι δεν θα πρέπει να είσαι δισεκατομμυριούχος για να είσαι σε θέση να ανοίξεις γραφείο και να υποβάλεις υποψηφιότητα ή να συμμετέχεις στην  πολιτική », τόνισε ο Μπάτλερ.

«Λόγω ακριβώς αυτού του ζητήματος προκαλείται αύξηση των διαμαρτυριών, οι οποίες στρέφονται κατά πολύ συγκεκριμένων αποφάσεων από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης Shelby και της απόφασης των πολιτών των Ηνωμένων πολιτειών που καταπατά βασικά άρθρα του νόμου περί δικαιωμάτων του ψήφου».

«Ως αποτέλεσμα το τρέχον έτος, στο οποίο θα διενεργηθούν προεδρικές εκλογές, θα υπάρχει λιγότερη προστασία στο δικαίωμα ψήφου, γυρνώντας μας στην περίοδο  του 1964, για αυτό και θα βλέπουμε ουρές ρεκόρ στα εκλογικά κέντρα», σημείωσε ο ίδιος.

Ο Α. Butler είπε ότι ένα πολύ μικρό ποσοστό των πολυεθνικών εταιρειών  κατέχουν την  μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης της εκστρατείας όλων των υποψηφίων πλέον.

«Βλέπεις  εταιρεία ορυκτών καυσίμων, μία από τις πλουσιότερες βιομηχανίες του πλανήτη να ρίχνει δισεκατομμύρια δολάρια στο πολιτικό μας σύστημα. Και ως αποτέλεσμα θα έχουμε ένα συνέδριο που θα αποκλείει οποιαδήποτε πρόοδο στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Από την άλλη πλευρά, μπορείτε να δείτε τους ανθρώπους των οποίων οι ψήφοι στο πολιτικό μας σύστημα καταστέλλονται », συνεχίζει ο Αμερικανός ακτιβιστής.

«Πρέπει να βεβαιωθούμε είτε ότι θα είναι πιο εύκολο η φωνή του καθενός να μετρήσει σε αυτήν την εκλογική διαδικασία. Και αυτό σημαίνει ότι απαιτείται η δημόσια χρηματοδότηση. Όλα τα μέσα θα είναι πάνω στο τραπέζι για να κάνουν την δημοκρατική αυτή διεργασία ποιο προσιτή στον  λαό», δήλωσε ο Μπάτλερ.

Στην Αμερική το 5% των κατοίκων κατέχει το 95 % των αγαθών, με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον αυτής της χώρας.Πηγή: sputniknews.com